İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2022 yılında iş cinayetlerinde katledilen işçilerin raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre iş cinayetlerinin yoğunlaştığı üç sektör bulunuyor bunlar; inşaat, tarım ve taşımacılık. İş cinayetlerinin bu üç sektörde toplanmasının nedenleriyse uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma ve sigortasız çalışma.
Yayımlanan rapora göre iş cinayetlerinin yoğunlaştığı üç sektör bulunuyor bunlar; inşaat, tarım ve taşımacılık. İş cinayetlerinin bu üç sektörde toplanmasının nedenleriyse uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma ve sigortasız çalışma.
Ölüm nedenleri: Servis kazası, düşme, ezilme, patlama, kalp krizi, intihar, şiddet, Covid-19
Raporda çalışanların ölüm sebeplerine yer veren İSİG, “İş cinayetlerinin bir numaralı nedeni trafik, servis kazaları. Ancak bu ölümler iş cinayeti olarak değil trafik kazası olarak görülüyor. Sanayi işkollarında iş cinayetlerinin oransal olarak artışı ile birlikte ezilme, patlama, yanma, elektrik çarpması, zehirlenme vb. ölüm nedenlerinde de gözle görülür bir yaygınlaşma mevcut. Sağlık ve eğitim emekçilerine yönelik işyerlerinde yaygın bir şiddet yaşanıyor. Ekonomik kriz, mobbing ve fazla çalışmaya bağlı işçi intiharları devam etmektedir. Özellikle geçinemeyen işçilerin banka ve tefecilerden aldıkları borçları geri ödeyememeleri sonucu yapılan baskılar bu intiharların önemli bir nedeni. Yine genç işçi, işsizlerin güvencesizleştirme kıskacında geleceksizleştirilmeleri intiharların diğer önemli nedeni. Aşırı-yoğun-fazla-sağlıksız çalışmaya, beslenme-barınma-yaşam koşullarına bağlı kalp krizi ve beyin kanaması gibi ani işyeri ölümleri de artarak sürüyor” ifadelerini kullandı.
2022 yılında çocuk işçilik arttı…
Raporda dikkat çeken yerlerden biriyse çocuk işçilik. Derinleşen ekonomik kriz koşulları karşında çocuk işçilik arttı, 2022 yılında en az 64 çocuk işçi hayatını kaybetti. Çocuk işçiliğin artışına vurgu yapan İSİG, “14 yaş ve altında çalışırken ölen çocukların sayısı arttı. Yine ölümlerin merkezinde her yıl olduğu gibi tarım yer alırken MESEM projeleriyle gündeme gelen stajyer/çırak ölümlerinde de artış gözüküyor. Çocuk ve genç işçilere dönük bir mücadele başlığının hızla belirlenmesi lazım. Çocuk işçilik 4 ila 8 yaş arasında başlıyor. Bu yaşta mevsimlik tarım işçisi, çoban ya da sokakta mendil satan çocuk ölümlerine rastlıyoruz. Ancak mevsimlik tarım işçisi çocuklarda ve sokakta çalışan çocuklarda 8 yaşından itibaren bir artış var. 10-12 yaşlarda tekstil ve metalde çalışan çocukları görüyoruz. 13-14 yaşlarından itibaren tarım, inşaat, sanayi ve hizmetlerde çalışan sayıları milyonlara ulaşan çocuk işçi var. 18-29 yaş arasında ise (sanayi, inşaat, hizmetler işkolunda) büyük şehirlere yığılmış, geleceksiz ve güvencesiz yeni bir işçi sınıfı karşımızda…” ifadelerine yer verdi.
Raporun tamamını okumak için tıklayınız.