Son yıllarda gelişen teknoloji birçok alanda değişimlere neden oldu. Bu değişimlerden en radikal olanını ise spor sektörü yaşadı. E sporun dünyada olduğu kadar Türkiye’de büyük bir ilgiyle takip edilmesi 2018 yılında TESFED (Türkiye E Spor Federasyonu) kuruluşuyla başladı. Günümüz dünyasında e spor oldukça popüler olsa da, diğer spor dallarına göre henüz emekleme aşamasında. E spor henüz isimlendirilmemişken halihazırda 80’li yıllarda gençler arasında atari salonlarında küçük çaplı turnuvalar düzenlenmekteydi. Atari salonlarında oluşan bu sistem, teknolojinin gelişmesiyle günümüzdeki halini aldı. E sporun teknoloji ile iç içe olması zaman içinde yaygınlaşmasını sağladı. Eskiden atariler belirli salonlarda oynanırken zaman içerisinde oyun oynamaya yarayan teknolojik aletler herkesin ulaşabileceği ürünler olmaya başladı. Bu gelişme ise e sporun hızla yaygınlaşmasına neden oldu.
E Spor ve TESFED
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olan TESFED, ülkemizde e spor kültürünün gelişmesini sağlamayı amaçlar. TESFED kuruluşundan sonra ülkemizin bu alanda gelişmesi ve düzenlenmesi için faaliyetler ortaya koydu. Ülkemiz, yetişen e sporcu gençlerin başarıları sayesinde e spor ülkesi olarak yurt dışında tanınır oldu. Özellikle rekabetçi ortamlarda kazanılan başarılar sebebiyle dünyaca ünlü e sporcular ülkemizde kurulan takımlarda görev aldı. E spor ilerde en çok takip edilen spor türlerinden birisi olur. Özellikle pandemi döneminde çok ciddi izleyici kitlelerine ulaşan e spor oyun sektörünün de şekillenmesinde önemli bir yer edinmiş durumda.
Teknoloji ve Sporun Birlikteliği
E spor alanında 2000’li yıllarda profesyonel düzenlemeler yapılmaya başlandı. Fakat tüm dünyada popüler olması için biraz zamana ihtiyacı vardır. 2000’li yılların ortalarına gelindiğinde Amerika ve Güney Kore dijital oyun sektörünün en önemli temsilcileri konumundaydı. Güney Kore daha sonra e sporun gelecekteki etkisini fark ederek bu alana yönelik çeşitli faaliyetler yürüttü. E spor faaliyetleri için kurulan World Cyber Games Güney Kore başta olmak üzere Asya ülkeleri üzerinden global dünyaya açılmıştır. Organizasyon birçok farklı oyunda mücadele etmesi için dünyanın her tarafından oyuncuların rekabet içinde olmasını sağladı. O dönemlerde e spor gelişimi için bir diğer önemli unsur ise internet kafelerin yaygınlaşması oldu. Ülkemizde de halen varlığını sürdüren internet kafeler 2000’li yılların başlarında altın çağını yaşadı.
E Spor ve Kazanç
Dünyada özellikle bilgisayar oyununa artan talebin farkına varan üretici firmalar, maksimum kazanç elde etmek için her bütçeye uygun ürünler piyasaya sürmeye başladılar. İnternetin her evde ihtiyaç haline gelmesinden sonra internet kafeler ciddi oranda azalma yaşadı. Bununla birlikte evde kendi bilgisayarına sahip olan çocuk ve gençler, internet kafelerin oyun kısıtlamalarını da ortadan kaldırmış oldu. Yine bu dönemlerde internetin dünyanın her yerinde yaygınlaşmasıyla beraber online oyunlara olan ilgi gittikçe arttı. Bu ilgi neticesinde de rekabetçi online oyunlar piyasaya girdi.
E spor, global dünyada tanınır hale geldi. Çeşitli büyük firmalar bu işten kazanç, reklam ve prestij sağlamak amacıyla e spor dünyasına girdi. Bazı büyük firmalar için bu atılım kazanç sağlamakla birlikte yeni nesil tarafından tanınır oldu. Bu sayede e spor organizasyonlarında çeşitli sponsorluk anlaşmaları imzalayan firmalar sektörün büyümesine katkı sağladı. Dota, Counter Strike, League of Legends (lol adıyla da bilinen) World of Warcraft gibi oyunlarla birlikte milyonlarca e spor takipçisine ulaşmış oldu. 2018 yılında yayınlanan bir makaleye göre lol adlı MOBA oyunun 2016 tarihinde düzenlediği dünya şampiyonası 44 milyon izleyiciye ulaşmıştır.