Dört mevsimi yaşayan ülkemizde, kış aylarında sıfırın altına inen soğuklar ile karşılaşmak mümkün. Görülen bu iklim şartları, özellikle grip, nezle, bronşit ve bademcik iltihabı gibi soğuk algınlığı rahatsızlıklarının görülmesine neden olur.

Kış hastalıklarını ortaya çıkaran mikroorganizmalar soğuk havalarda rahat yaşam imkanı elde eder. Metabolizmanızı güçlü tutarak, iyi beslenerek hastalıklardan korunabilirsiniz. Kış aylarında vücudunuzu korumak için beslenmede C vitaminini  yeterli oranda tüketmeye özen gösterin. Aynı zamanda antioksidan yapısıyla E vitamini açısından zengin gıdalar ve A vitamini depoları tüketilmelidir.

Kış Aylarında Sofralardan Vitaminli Gıdaları Eksik Etmeyin

C vitamini açısından tüm sofralarınızda yeşil biber, ıspanak, maydanoz, portakal, limon, karnabahar ve roka  bulundurabilirsiniz. Vücudu destekleyen antioksidan yapılı E vitaminince zengin gıdalar açısından da

  • Fındık,
  • Ceviz,
  • Sıvı yağlar,
  • Baklagiller,
  • Tahin ve susam tüketin.

A vitamini açısından da yumurta, süt, balık, havuç ve turuncu meyve-sebze tüketimini arttırın.

Soğuk Havalarda Karşılaşabileceğiniz Rahatsızlıklar Nelerdir?

Kış mevsiminde artan soğuklar, yeterli beslenme ve özensiz giyinme sonucunda birçok rahatsızlığın altyapısını daha  oluşturur. Bu mevsimde soğuk algınlığından kolayca korunmak için beslenmeye ve bitki çayları tüketmeye özen gösterilmelidir. Sağlığınıza uygun bir şekilde mevsim koşullarında doğru giyinmek de size büyük bir katkı sağlar.

Ancak kış mevsimi soğukları sadece soğuk algınlığı değil kalp krizi vakalarında, yüz felci vakalarında ve göz hastalıklarında problemli bir zemin oluşturur. Bu nedenle soğuk havalarda özellikle kalp hastalarının daha fazla dikkat ederek, iyi giyinmesi ve egzersizlerini terk etmemesi gerekir. Yüz felcinden ise nemden korunma, saçları ıslak bırakmama ve uzun süre soğuğa maruz kalmama gibi noktalara dikkat ederek kaçınabiliriz.

Kış aylarında birçok kişi göz rahatsızlıklarıyla da karşılaşırken, özellikle kırmızı göz hastalığı çok sık görülmektedir. Soğuk havanın sert bir şekilde yüze temas etmesiyle gözde başlayan batma, yanma, kaşıntı sonrasında göz kuruluğu ve görme problemleri ortaya çıkar. Bu problemlere karşı kış mevsiminde gözlük kullanmak, cildi nemli tutmak ve bol sağlıklı gıda tüketmek büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu şekilde hastalıklara karşı önlemimizi alıp kendimizi güz mevsimine hazırlayabiliriz.

By admin1