Bebeklik döneminin bittiğini ve çocukluk döneminin başladığı yani çocuklarımızın büyümeye başladıklarının ilk göstergesidir iki yaş sendromu. Ağlama krizleri, öfke nöbetleri, inatlaşmalar, uyku gerilemeleri gibi çocuğunuzun davranışlarındaki değişikliklerle ortaya çıkmaya başlar. Bu aşamada, bebekler kendilerinin bağımsız olarak bir şeyler yapabildiğini, bir birey olduklarını anne ve babasına kanıtlamak ister. Kendisini keşfettiği bu dönemde kararlarını kendisi vermek ister, ev içerisinde çatışmalar meydana gelir. Aslında bu belirtiler bebeğinizin büyüdüğüne işaret eder. Ancak ebeveynler için zor bir dönem olduğu gerçeğini kabul etmemiz gerekir. Her çocuk aynı şekilde geçirmediği gibi kimi çocuk daha sakinken kimi çocuk daha yoğun yaşar. Anne/babanın sürekli kısıtlayıcı tavırları, sürekli ‘hayır’ demesi ya da çocuğun gün içerisinde yeterince enerji harcamaması gibi etmenler dönemin seyrine doğal olarak etki eden şeylerdir
İki Yaş Sendromu İçin Uzman Tavsiyeleri
Uzmanlara göre böyle durumlarda sakin kalmak bu dönemi atlatmada büyük kolaylık sağlar. Örneğin; uzmanlar gece krizlerinde ağlayan çocuğunuza her şeyi denediğiniz halde susmuyorsa ‘sarılın’ diyor. Salgılanan oksitosin hormonu sayesinde bir süre sonra çocuğunuzun yatıştığını görürünüz. Çocuğunuza sıklıkla yanında olduğunu söylemenin, varlığınızı hissettirmenin, bolca sarılmanın, güven bağı oluşturmanın ve sevgi sözcüklerinin inanılmaz etkisi olduğu kanıtlanmış durumda. Ayrıca gün içerisinde çocuğunuzla neler yaptığınızı gözden geçirip onu strese sokan durum varsa ortadan kaldırın. Sürekli temas halinde olmak bu sendromu hasarsız atlatmak için gereken şeylerden bazıları.
Bir Uzmandan Yardım Almaktan Çekinmeyin
Bu iki yaş sendromunun diğerleri gibi geçici bir dönem olduğunu asla unutmamak gerekir. Nasıl ki diş çıkarma dönemi geçtiyse ya da bez bırakma dönemi geride kaldıysa bu dönem de geçecektir. Bu dönemleri ne kadar yıpratmadan atlatırsanız sonraki aşamalar için olumlu bir adım niteliğinde olduğunu görürsünüz. Ayrıca bu dönemleri her çocuk, anne-baba yaşıyor. Sabırlı olmak, sevgiyle yaklaşmak ve geçeceğini bilmek gerekir. Henüz kendisinin bu duygularla baş edemeyecek kadar küçük olduğunu unutmayın. Siz ona hayatı boyunca karşılaşacağı duygular karşısında ne yapması gerektiğini öğretiyorsunuz. Yapılacak bir hata, hayatı boyunca içine kapanık, çekingen bir birey olmasına yol açabilir. Gerçekten işin içinden çıkamadığınızı düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almaktan asla çekinmeyin.